The Coyle Renaissance

The Coyle Renaissance

2014 thru 2017

The Coyle Free Library project is the renovation and re-construction of an existing 1912 Post Office building currently owned and operated by the Franklin County Library System as the Coyle Free Library in Chambersburg, Pennsylvania. The library is located at the corner of Main Street and King Street in downtown Chambersburg.  The exterior is a capitol design federal building model. It is currently planned to renovate/restore the exterior of the relevant historical portion of the building while creating additional usable square footage of floor area to support the Franklin County Library System program into the future.

New construction will involve the demolition of existing building components and Hazardous Materials Mitigation. Once demolition is complete a complimentary yet modernized building addition will be constructed.  The addition will include a lower level Liberal Arts theater to encourage theater and the cultural arts, and a First floor reception/circulation area that will be designed to enhance the flow of library patrons through the Library, guiding them from the expansive historical columns and capitols at the West entrance café style patio to the East addition and reading room overlooking the back yard commons.  A Second floor will provide space for the fiction and nonfiction collections, and library services, offices and conference areas.  The third floor (Conservatory Level) will consist of study and research areas with a living roof component to facilitate lighting throughout the lower floors and reduce building forced air mechanical and HVAC equipment costs to close the gap between traditional building energy systems and net zero building energy systems.

The existing floor area at approximately 11,000 s.f. including the basement will be renovated and/or re-built to approximately 30,000 s.f. with additional green areas and common areas around the exterior of the building to enhance library Patrons experience. All electrical and air-conditioning services are integrated into the perimeter shelving system at each floor allowing the ceilings to be left uncluttered and spatially continuous with the vertical voids which traverse the interior spaces. This configuration also permits the spatial continuity of the Atrium style skylight at the top floor.